Chat online  

Discuţie:Limba franceza

De la Concurs incarcare cartela gratis

Salt la: navigare, căutare

 Franceza (français) este o limbă romanică vorbită de 80 de milioane de oameni ca limbă maternă, 190 de milioane ca limbă secundară și de încă aproximativ 200 de milioane ca limbă străină, cu un număr semnificant de vorbitori în 57 de țări. Cei mai mulți vorbitori nativi locuiesc în Franța, unde limba a originat. Restul trăiesc în mare parte în Camerun Canada (în special Quebec, și mai puțin în Ontario și New Brunswick), Belgia, Elveția, Africa, Luxemburg și Monaco. Cei mai mulți oameni care vorbesc franceza ca limbă secundară trăiesc în Africa francofonică, posibil depășind numărul de vorbitori nativi.[1] Republica Democrată Congo este țara francofonă cu cea mai numeroasă populație.
Limba franceză este descendentă a limbii latine, cum sunt și limbile naționale: italiana,spaniola, româna și portugheza, și minoritare: catalana, occitana, neopolitana și multe altele. Dezvoltarea limbii a fost influențată de asemenea și de limbile celtice a Galiei romane și limbile germanice ale invadatorilor franci.
Este o limbă oficială în 29 de țări, majoritatea formând cea ce se numește, în franceză, La Francophonie, comunitatea țărilor vorbitoare de limba franceză. Este o limbă oficială în toate agențiile ONU și un număr mare de organizații internaționale. Potrivit Uniunii Europene, 129 de milioane (26% din cei 497,198,740) de oameni în cele 27 state membre vorbesc franceza, dintre care 65 milioane(12%) sunt vorbitori nativi și 69 milioane (14%) fie o vorbesc ca limbă secundară sau limbă străină, ceea ce o face a 3-a cea mai vorbită limbă secundară din Uniune, după germană și engleză. Înainte de mijlocul sec. XX, franceza servea ca limbă principală în relațiile dintre puterile europene și coloniale și de asemenea ca lingua franca printre clasesele educate din Europa.
Ca rezultat al ambițiilor coloniale ale Franței între sec. al XVII și sec. XX, Franceza a fost introdusă în America, Africa, Polinezia și Caraibe. Ca urmare, multe limbi creole s-au format prin combinarea limbii franceze cu limbile native.

Unelte personale